Värm villan med pellets och bidra till en mer miljösmart framtid

Om du läser detta har du förmodligen bestämt dig för att inhandla pellets till din pelletsbrännare hemma. Du skall först och främst ha en eloge för att du är med och bidrar till ett mer hållbart samhälle och en mer miljösmart framtid. Ingenting är för mycket att göra när det kommer till att vara en miljövän. Klimatet förändras i en rasande fart och genom att du och andra börjat, eller skall börja, använda pellets som bränsle för att värma upp huset är vi alla med och påverkar framtiden och motverkar föroreningar i luft, mark och vatten. Det finns förmodligen ingen som är speciellt förtjust i att bada i ett hav fullt med algblomning eller andas in förorenad luft som med största sannolikhet är skadlig för hälsan.

Miljö- och kostnadseffektivt

När du skall välja vilken pellets du skall införskaffa finns det lite olika saker som är viktigt att titta på för att veta om bränslet kommer att vara så miljö- och kostnadseffektivt som det kan vara. Blanda annat så är det viktigt att se att askhalten är låg, att fukthalten ligger på en viss procent (även den skall vara låg procentuellt), att densiteten ligger på ett visst värde, samt vilket värmevärde pelletsen har. Det finns tillverkare som listar detta på sina hemsidor, en det är även viktigt att be om en ordentlig specifikation och se till att leverantören ger garantier för värmevärdet. Bland annat så är det till exempel så att den låga askhalten medför en minimal hantering och låga kostnader för drift och uppvärmning. Man är ju absolut inte intresserad utav att lägga massor utav pengar på att köpa in dålig pellets som istället blir en bov kostnadsmässigt. Dålig pellets kommer att leda till att mer pellets behövs, och i vanliga fall sparar man mycket pengar på att ersätta olja med pellets. Närmare bestämt är prisskillnaden i snitt runt 20000 kronor per år.

Vid valet utav pellets och tillverkare kan det ur miljösynpunkt också vara viktigt att se över hur tillverkaren arbetar. Något som man kan se som mycket positiv är om pellets närproducerats, alltså tillverkats utav enbart lokala råvaror från fabrikens omgivning. Detta talar då bland annat för att frakten utav trä är kort och betydligt mycket mer miljövänlig än om sågverk på ett längre avstånd samarbetades med. För någon som är intresserad utav att påverka miljön på detta sätt är även detta viktigt att se över då man skall välja sin pellets.

Bortsett från miljö och kostnader så har man möjlighet att välja tillverkare såklart. Som beskrivet ovan finns det vissa punkter som är viktiga i det valet, men det finns också en möjlighet att kunna beställa sin pellets utav leverantörer som levererar din beställning direkt hem till dörren. Det är hur smidigt som helst, och förhoppningsvis är även leveranssättet så pass miljövänligt som det är möjligt (vi hoppas på det eftersom att allt annat talar för att det som händer runt omkring pellets är miljövänligt i många fall). Det går ofta att göra beställningar över nätet och på telefon, och det är även det mycket tacksamt. Tveka inte på att byta ut din olja mot pellets. Det är ett val som kommer att gynna allt och alla som berörs utav bränslet på olika sätt. Läs mer om pellets här.