Vad är flytningar?

flytningar känsligt ämne för många tjejerSom tonåring finns det mycket saker som kan oroa en. Det finns även mycket saker som man undrar över. Det händer en hel del med kroppen och med den personliga utvecklingen under tonåren, vilket gör att det kan vara en jobbig och tuff period för en del att ta sig igenom. Det är självklart individuellt och varierande, men de allra flesta kan nog tänka tillbaka på den tiden och vara både glada och ledsna över att den är över. De allra flesta kan nog minnas att de under perioder kände både oro och missnöje över mycket saker som hände, samtidigt som det också fanns mycket glädje och spänning. Beträffande de förstnämnda känslorna kunde och kan det ofta vara jobbigt att fråga någon om det. Att som tonåring gå runt och undra över olika saker som händer och kommer att hända är vanligt, för det är mycket nytt som inträffar under de åren i livet. Menstruation, flytningar, växande bröst, mycket nya känslor, m.m., är några av sakerna som alla upplever.

Flytningar och menstruation är två saker som man som tonåring kunde känna vara mycket besvärande. Även som vuxen kan detta för kvinnor vara något som man ibland önskar att man slapp. Även om både flytningar och mens har sina specifika egenskaper och funktioner så tänker man nog inte alltid på dem. Det är nog vanligare att man bara upplever att det finns negativa effekter av dem. De som vi har pratat med är överens om att dessa känslor är vanliga, och att det var jobbigt då man inte riktigt vågade prata med någon om det. Både mens och flytningar kommer som ett brev på posten en dag, och en del kan uppleva det mycket besvärande och känna att de är utsatta. En del får flytningar och menstruation väldigt tidigt, och kan då känna att det är jobbigt på grund av det. Denna känsla skall inte behöva finnas, för det är helt normalt med både flytningar och mens hos tonåringar. En del är tidigare än andra med att få den, och det betyder inte överhuvudtaget att man inte är som alla andra. Alla kommer att uppleva den där dagen då man upptäcker flytningar eller mens för första gången, och alla kommer att känna sig på mer eller mindre samma sätt.

Viktigt att ha någon att kunna prata med

Det är viktigt att våga prata med personer i sin omgivning om saker som man undrar över. Som nämnt tidigare är det mycket som man undrar över och inte vet när man kliver in i tonårsvärlden. Man skall aldrig gå runt och oroa sig i onödan och stänga in känslor inom sig, vilket är vanligt om tonåring. Både flytningar och mens kan man läsa mycket om på internet, och det är ett mycket bra alternativ för tonåringen som inte riktigt vill prata med vem som helst om sina nya upptäcker. För alla tjejer (och killar om intresse finns) som är nyfikna på att läsa mer om flytningar så vill vi rekommendera femiflor.se. På Femiflor har det samlats information om flytningar i allmänhet, och även flytningars koppling till olika sjukdomar, som kan ge vem som helst god kunskap om varför flytningar finns och när de egentligen behöver uppmärksammas. Vi rekommenderar därför alla tjejer att gå in och läsa på om flytningar, och då inte enbart för att lära sig något utan också för att påminnas om varför kvinnor har flytningar. Vissa dagar kan denna påminnelse vara bra, som de dagar då man tycker att livet känns lite trist för att man lider av flytningarna som man tycker så illa om. Klicka er in på femiflor.se redan nu på en gång. Det finns mycket lärorik information att ta del av där.