Städfirmor – hur man jämför

Att välja rätt firma för städning är inte alltid lätt – och i runt om i landet finns det en uppsjö av städfirmor som alla slåss om dig som kund. Med rut-avdraget har städhjälp blivit allt mer och mer populärt i Sverige och är troligtvis en starkt bidragande faktor till den ökande användningen och utbudet. Vad kontor beträffar så gäller dock inte rut-avdraget för företag.

När man ska välja firma till kontorsstädningen finns det en del saker att ta i beaktning, så som priser och vilka certifieringar företaget innehar. Certifieringarna kan anses vara extra viktiga för kontor, då många företag är måna om sin branding. Att ett städföretag exempelvis har ett miljömärke kan då vara extra viktigt.

Det är dock inte alltid allt det här tydligt framgår, och ofta får man kontakta städfirmans kundtjänst för att få svar. Nedan jämför vi tre av Stockholms större företag, som vänder sig mot kontorsstäd, och några tydliga trender kan hittas.

Certifieringar

När man ska städa kontoret, hemmet, eller egentligen i vilket fall som helst man anlitar en städfirma är det alltid bra att undersöka vilka certifieringar, behörigheter och auktorisationer som företaget har. På 3 undersökta sidor är det endast en av dem som skyltar med dem. Vill man veta mer om certifieringarna får man i de allra flesta fall kontakta företaget själv via telefon eller mail.

Exempel på behörigheter att hålla utkik efter är:

• Auktoriserad Serviceentreprenör

• SRY Yrkesbevis

• Yrkesbevis Lokalvårdare, PRYL

• SFRO-auktoriserat städföretag

Priser

Av förklarliga skäl så som kvadratmeter, rum och hur ofta man behöver städning får man oftast begära en offert (som brukar vara kostnadsfri) för att få veta vilka priser städfirman tar. Vissa firmor har dock en prisgaranti man kan hålla utkik efter. Exempelvis har en av sidorna en prisgaranti på 159 kr i timmen.

Ett annat av de Stockholmsbaserade företagen har en smidig funktion där man helt enkelt skriver in sitt kontors kvadratmeter och trycker på ”räkna ut ditt pris”. Tre alternativ kommer upp med olika städpaket man kan välja mellan. Medium, som innefattar 4 timmar städhjälp varannan vecka kostar 1240 kr i månaden inkl. moms och Rut. De här priserna gäller för 98 kvadratmeters yta.

Large, som kan liknas vid mediumpaketet men med skillnaden att man får 4 timmars städhjälp varje vecka istället för varannan, kostar 2160. Även det här priset är inkl. moms och efter Rut. Hos den här sidan, som även förekommer hos många andra företag, tillkommer 20 % av priset om städning sker vid arbetsveckans slut (tors och fre). 

Generellt sett är priserna i Stockholm lite lägre än i övriga landet på grund av konkurrensen. Tänk återigen här på att rut-avdraget inte gäller för företag, även om priserna ofta anges efter rut. Rutavdraget är lika med 50% av arbetskostnaden. 

På alla tre av de undersökta sidorna kan man kostnadsfritt begära offert, ibland med löftet att få den inom 24 timmar efter att man har skickat in förfrågan.

Vi rekommenderar http://www.kontorsstadningstockholm.nu/ för kontorsstädning i Stockholm.