Myter om fönsterputs

Du har säkert hört att man inte ska putsa fönster när det är soligt ute eller att man ska använda ammoniak i tvättvattnet. Det finns mängder av myter kring fönsterputsning. Många är precis som myter brukar vara – helt osanna. Andra har en liten del av sanning i sig även om det inte är något man behöver ta hänsyn till. Här presenteras några av de vanligaste myterna.

Väderlek

Myt: ”Putsa inte fönster om det är soligt – inte heller om det är minusgrader ute”

Detta grundar sig i att vattnet kan frysa om det är kallt och att vattnet torkar snabbt på grund av solens strålar. Men det handlar bara om att möta upp nya förutsättningar. Med lite rödsprit i vattnet fryser det inte och genom att ha mer vatten när man putsar hinner inte solen torka vattnet vid solsken.

Ammoniak

Myt: ”Det blir renare om man blandar ammoniak i vattnet istället för diskmedel”

Idag är det inte så vanligt att man väljer bort diskmedlet och istället tillför ammoniak i vattnet. Det var vanligare förr då ammoniak var något som fanns i det flesta hem. Idag vet man mer om detta ämne vilket just är orsaken till att det inte används i samma utsträckning.

Ammoniak är frätande och det är detta man vill ta tillvara på vid fönsterputsandet. Men det finns en rad orsaker till att ammoniak inte ska användas för att skapa ett bra fönsterputsmedel. Det är miljöfarligt, det är farligt att andas in och ger inte bättre effekt mot dagens diskmedel.

Fönsterputsmedel

Myt ”Man bör använda speciellt framtaget fönsterputsmedel för bäst resultat”

Detta stämmer till viss del. Vill man enbart göra ren en liten bit av ett fönster kan dessa fönsterputsmedel vara mycket användbara. De är oftast på sprutflaska och man sprutar direkt på fläcken varefter man torkar med torr trasa. Enkelt och snabbt. Det är just enkelheten som gör att dessa medel säljer. Att göra i ordning egen fönsterputs, hitta skrapa och två trasor tar tid. Att bara spruta på och torka av går snabbt.

Är det däremot hela fönster som ska putsas blir det riktigt dyrt med detta medel. Dessutom blir effekten lika bra som när man använder vatten och diskmedel.

Man behöver därmed inte använda fönsterputsmedel för att få bäst resultat. Men snabbast resultat. I alla fall på små ytor.