Magnus Helgesson – Sveriges yngsta företagare

Då man talar om personer som redan i tidig ålder stakat ut sin väg för framtiden så är Magnus Helgesson värd att nämnas och ett namn att lägga på minnet. Denne Magnus Helgesson startade nämligen 1982 – redan vid tolv års ålder! – sitt första företag och blev i och med detta Sveriges yngsta företagare. Hur såg då denna verksamhet och varför hade ingen äldre person tänkt på detta? Ja, här handlade om en slags kombination av ett barns lekande och en vuxen persons sätt att hitta lösningar. Magnus Helgesson hade nämligen ett intresse av att hitta – och sälja – frimärken och dessa hittade han främst i containrar utanför företag och de frimärken han hittade sålde han sedan vidare- Här föddes verksamhet nummer två; på dessa frimärken som han tog bort från kuvert på egen hand fanns nämligen väldigt mycket smuts och den största boven var här kaffesump. Magnus Helgesson nöjde sig inte med att hans frimärken var smutsiga och att därigenom en del av hans inkomst försvann – istället kontaktade han de företag som använde containrarna i fråga och gav dessa ett lukrativt erbjudande. Mot att Magnus levererade kaffe så fick han kuverten – med frimärken på sig – och slapp genom detta dessutom springa runt och böka bland skräp i jakt på dessa dyrbara frimärken. Inspirerande och främst imponerande att höra hur en tolvårig grabb kan ha en sådan välutvecklad hjärna och instinkt för affärer!

Hur såg då framtiden ut för en sådan briljant pojke? Jo, året var, som sagt, 1982 och elva år sedan högg Magnus Helgesson in på nästa delikata projekt. Tillsammans med två andra personer så Magnus nämligen att det fanns ett stort behov över hela Sverige att servera god mat och samtidigt kunna se på underhållande sport. Denna trojka funderade ett tag på detta innan lösningen kom fram och detta i form av den rikstäckande kedjan Harrys. Numera ser man att Harrys är det absolut bästa alternativet för kombinationen sport och mat och allt detta kan vi alltså tacka denne Magnus Helgesson för.

Efter detta så har Magnus bland annat varit med i en intressant satsning från SVT kallat Genikampen och att detta namn är väldigt passande är en rejäl underdrift. I detta problemlösnings-inriktade program så möttes nämligen genier i form av matematiker, kemister, entreprenörer och studenter och för Magnus så får ett deltagande i denna tävling fungera som ett kvitto på hela hans livsgärning. I dagsläget har Magnus Helgesson mestadels av sitt fokus på att hjälpa andra att nå sina egna mål; han jobbar som personlig coach och som en mycket uppskattad föreläsare som går att boka över hela Sverige. Magnus Helgesson har även skrivit en bok som hjälper människor att ta nästa steg i sina liv, sina karriärer och att hitta vad de verkligen vill göra.

Som föreläsare beskrivs han som en engagerad, driven, ambitiös och – framförallt – ytterst inspirerande person som verkligen har en förmåga att rycka med sig sina åhörare. Fatts bara om man har den bakgrunden och det CV:t som Magnus Helgesson har. Det roliga är att han faktiskt låter folk få ta del av hans liv och att han delar med sig av sina spännade livserfarenheter; Magnus Helgesson är en av de föreläsare i Sverige som verkligen bör bokas in nästa gång han har vägarna förbi din stad.

Magnus Helgesson – Sveriges äldste företagare

Med rubriken menar vi inte att Magnus Helgesson för tillfället är Sveriges äldsta företagare; han är fortfarande mitt i sin karriärs linda och befinner sig mitt i den ljuva medelåldern. Rubriken handlar istället om en retorisk fråga om huruvida denna Magnus kommer att blir den äldsta företagaren i Sverige i framtiden? Mycket tyder på det och här talar vi inte om Magnus i sig – vi menar att folk med hans personlighet och med hans egenskaper aldrig kan stå stilla utan hela tiden söker sig till nya jaktmarker. För dessa drivna, ambitiösa personer brukar pensionens ses som snarare ett förslag än som en direkt uppmaning och det är dit vi vill komma.

För Magnus Helgesson och andra drivna entreprenörer finns det liksom ingen plan B utan de kör på så länge de hittar något som fångar deras intresse; affärer, som föreläsare eller som författare – inga projekt är för små- eller för stora för att hugga in på och det är denna förmåga att aldrig bli mätt som gör att de alltid kommer att synas på ett eller annat sätt. Det går att dra klara paralleller till idrottens värld då man talar om affärsvärlden och jämföra de stora idrottarnas vilja med exempelvis Magnus Helgesson. Hade någon sagt till Zlatan – något de gjorde – att han aldrig skulle bli något så hade de enbart mötts av ett självsäkert leende och detsamma drabbade nog de personer som påpekade det orimliga i att leta efter frimärken i en massa soptunnor för Magnus Helgesson.

Drar man det till sin spets så handlar det om personligheter som alla måste finnas och det handlar i stort om gas och broms. Magnus Helgesson är ett gasreglage medan 90 procent av övriga befolkningen är bromsar – både sorterna behövs för att styra ekipaget Sverige framåt. Ibland måste man bromsa i kurvorna och ibland så måste man gasa för att ta sig ur dem – det är tur att båda sorterna finns tillgängliga.

Inspireras av Magnus Helgesson

Som vi sa ovan så jobbar Magnus Helgesson numera aktivt med att överföra sina livserfarenheter till andra och detta som föreläsare. Vill man låta sig inspireras av hand tal om framgång, filosofier och hur man lyckas så är detta definitivt något som man ska fundera på att lägga in i sin kalender. Vill man inte se Magnus då han föreläser eller om han inte besöker den stad där man bor så finns det alltid möjligheten att beställa hans bok kallad Vägen till Månen där han går igenom hela sitt liv på ett både roligt och inspirerande sätt. Vi kan nog räkna med att det kommer både en del två-, tre-, fyra- och fem innan denne man är färdig med sitt yrkesliv.