Förändra ditt liv

Många personer upplever att de kört fast i sina liv och att de känner hur tiden stormar förbi dem. De kan vara less på sitt jobb, på sin skola, på sitt umgänge – och det spelar ingen roll vad det handlar om; de behöver en förändring. Det är alltid lätt att säga till en människa att rycka upp sig och börja förändra sig själv i teorin, men i praktiken är det betydligt svårare. Invanda mönster, rutiner och vanor gör att man har svårt att bryta en ond cirkel och det är ofta en slags ångest och hopplöshet som ligger till grund.

Det är liksom enkelt att – innan man går och lägger sig – titta sig i spegeln och säga att nu ska det ske en förändring i mitt liv. Sedan då klockan ringer på morgonen så står man ändå där och väntar på bussen på väg till fabriksjobbet trots att man lovat sig själv att det skulle upphöra. Det är svårt att förändra sig och det är lätt att fastna i ett ekorrhjul man inte trivs med – så enkelt är det bara. Men finns det något som snabbt kan få en att nå en förändring, få en person att hitta den inre glöden och motivation?

Ja, många brukar peka på att ett besök hos exempelvis en föreläsare kan få fram den nödvändiga motivation som kan leda till en förändring. En föreläsare har – oavsett ämne – en kraft att inspirera genom sina berättelse och få sina åhörare att tänka i banorna: Kan han så kan jag. Precis det som personer som kört fast behöver tänka. Kan man lyssna på en föreläsare som berättar om sitt liv, hur han gjort och om sina erfarenheter så kan alltså detta leda till eftertanke om hur man själv ska göra. Naturligtvis säger vi inte här att en föreläsare ska kunna förändra varje människa – det är mer komplext än så – men han kan definitivt sätta ett litet frö och odla en tanke som sedan – i framtiden – kan blomma ut i en förändring. Det vi egentligen menar här är att allting går att göra och även om det känns hopplöst så finns det alltid tid kvar att göra något åt sin situation.

Att köra fast gör alla någon gång och de negativa tankarna som kommer då måste man försöka bryta på något sätt. Besök en psykolog, hitta en bra hobby eller se en inspirerande föreläsare – det finns vägar ut och cirkeln går att bryta. Det är viktigt att komma ihåg.

Finn ro i det lilla

En av nycklarna ligger i att bryta mönstret och här handlar det alltså inte om någon radikal förändring i många fall. Som vi sa ovan – en hobby kan vara precis det som behövs. En kurs i något språk, börja med måleri eller lära sig att sjunga i en kör. Det behövs ofta så lite för att må bättre och det är bara att våga ta steget. Du kommer garanterat att tacka dig själv i efterhand.