Det var ett speciellt julbord i Lund

Julbord finns i många varianterAlla minns kanske inte sitt absolut första julbord, men jag tror nog ändå att de allra flesta har ett tydligt minne från barndomen om åtminstone ETT av de många julborden man varit med om. Nu utgår jag ifrån att "man" är uppväxt i Sverige och aldrig levt beneath the poverty line, så att säga. Med det menar jag att man haft föräldrar eller släktingar som inte varit uteliggare eller något sånt. Har man spenderat julafton i allt annat än en hydda i skogen tror jag nog att jag talar för de allra flesta när jag vågar påstå att man i så fall faktiskt varit med om inte ett utan FLERA julbord i sin barndom. De händer trots allt bara en gång om året. I de flesta fall. Haha.

 

Alla minns vi något julbord i Lund (eller på andra orter, så klart)

Jag minns själv ett av mina tidigare julbord i livet. Det är kanske inte så konstigt eftersom jag är född, och då alltså också firar födelsedag, just på julafton. Men hur som helst. Vi var hemma hos min morfar och hans fru. Jag minns tydligt hur det såg ut eftersom de fortfarande bor där – och, om vi ska vara helt ärliga, inte har ändrat på särskilt mycket sedan dess. Någon soffa hit och dit, men inte mycket mer. Det står fortfarande ett piano precis bredvid dörren som vetter in mot biblioteket. De har fortfarande en målad familjetavla ovanför den öppna spisen. Och så vidare och så vidare. Och maten är ju i princip den samma som alltid, det vill säga till 80% bestående av traditionella saker som prinskorv, köttbullar, sill, Janssons frestelse etcetera etcetera. Så det är kanske inte så konstigt att jag tror mig minnas så mycket. Men det var något visst med just den julen. Dagen därpå  gick jag och firade "jul" och käkade julbord i Lund hos min pappa och hans släkt. Det gjorde jag varje jul fram tills för bara några år sedan. Så värdelöst.

Anyways: är man ute efter ett fint julbord i Lund eller vart i Skåne man nu än bor kan man testa julbordlund.nu. De har alltid jäkligt bra erbjudanden. Personligen tycker jag också att det är ganska intressant att läsa Wikipedias artikel om julbord. Bara för skojs skull.